Megnéztük, mitől "super" a superfood
(Getty Images/ Getty Images/Wikipedia)
1/19
Sokan igyekeztek befeketíteni a superfoodok (magyarul szuperételek) hírnevét azzal, hogy semmi különleges nincs bennük, de az igazság az, hogy ha nem akarsz tablettás vitaminon élni, még mindig ez a legjobb alternatíva arra, hogy felturbózd a szervezeted. Utánajártunk, mitől "super" a superfood.
Leveles zöldek, sötétzöldek
2/19
Több tápanyag van bennük, mint az összes többi növényben. Tele rosttal, vitaminokkal, ásványokkal és fitokemikáliákkal (bioaktív vegyületek, amelyek speciális védőhatást fejtenek ki), felturbózzák az immunrendszeredet, és megvédik a sejtjeidet a degeneratív betegségekkel (pl. rák) és a szív megbetegedéseivel szemben. (Getty Images)
Leveles zöldek, sötétzöldek
3/19
Mik ezek? Spenót, mángold, mustár, és a gyermekláncfű is, többek között. Utóbbinak elég keserű az íze, de meg lehet szokni. Főzve, vagy nyersen, salátában vagy omlettben egyaránt kifejtik hatásukat. (Getty Images)
Virág-zöldségek
4/19
Rákmegelőzésben verhetetlen a brokkoli, a kelbimbó, a kelkáposzta, a kínai kel, és a fodros kel. Egyes típusú rákos sejtek szaporodását bizonyítottan megállítják, és gátolják a szabadgyök-képződést is. (Getty Images)
Virág-zöldségek
5/19
Hogy növeld a bevitelt belőlük? Ne várj ebédig vagy vacsiig, rágcsáld a karalábét nasiként, vagy az esti sörözésnél helyettesítsd a csipszet káposztalevéllel és törzzsel! Nem is hinnéd, mennyire passzolnak! (Getty Images)
Avokádó
6/19
Olajsav- és monoszaturált zsír-forrás, tele E vitaminnal, ami a degeneratív betegségek ellen aduász. Ne félj tőle csak azért, mert zsíros. Nem kell mindennap enni a hatáshoz! (Getty Images)
Avokádó
7/19
Krémes textúrája szinte minden étel állagát javítja: készíts belőle pástétomot, dobáld turmixba! Ha nem akarsz szöszölni vele, csak vágj egy szeletet, törd össze villával és kend pirítósra fűszerekkel, fokhagymával! (Getty Images)
Áfonya
8/19
Finom, tele van védő fitokemikáliákkal és rosttal: segít megelőzni a cukorbetegséget, a gyomorbajt, és szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet. Csajoknak: csodákat tesz a narancsbőrrel (párosítsd málnával)! (Getty Images)
Áfonya
9/19
Ebéd utáni édességroham gyötör? Hagyd a nasit, és próbálkozz joghurtba dobált áfonyával, vagy ha nem tudsz lemondani a sütiről, készíts zabos sütit az aszalt verziójával! (Getty Images)
Babfélék
10/19
Tömények és ízletesek, növelik a leptin termelődését a szervezetben, ami az étvágy megzabolázában vesz részt, így fogyókúra esetén hasznosak lehetnek. Nagy mennyiségben tartalmaznak B-vitamint, kalciumot, káliumot, így sejtvédő hatásuk van, és a bőröd is szebb lesz tőlük. (Wikipedia)
Babfélék
11/19
Hogy fogyassz többet belőlük? Használd köretként burgonya és kenyér helyett. Jobban telít, és cukormentes energiát biztosít. (Getty Images)
Diófélék
12/19
Rendszeres fogyasztásuktól megtáltosodsz! Omega-3 zsírsavak, alpha-liposav (egy nagyon erős antioxidáns, amit mérgezéses esetekben is bevetnek), melatonin, réz - hogy csak a legfontosabb összetevőit említsük. Ténylegesen csodakaja, butaság nem összebarátkozni vele! (Wikipedia)
Diófélék
13/19
Nem csíped a diót? Próbáld észrevétlenül a menübe csempészni! Aprítsd fel, pirítsd meg, dobáld saliba, sütibe, süsd bele a pogácsába! Napi egy marék már két hét után érezteti hatását! (Wikipedia)
Lazac
14/19
Brutális mennyiségben tartalmaz fehérjét, D-vitamint, szelént, B2, B3, B6 és B12-vitamint, hogy azokról a bizonyos Omega-3 zsírsavakról ne is beszéljünk. Nem rajongsz az érrendszeri betegségekért, a depresszióért és agykárosodásért? Akkor a lazac a te ételed! (Getty Images)
Lazac
15/19
Melyik a legjobb? Az Alaszkában fogott, mely a leggazdagabb tápanyagokban. Szerencsére nem kell túlzásba vinni a fogyasztását - heti két adag is elég belőle az egészségvédő hatáshoz - ami üdítő hír, ha az árára gondolunk. (Getty Images)
Csokoládé
16/19
Mérsékelten fogyasztva a csoki sejtvédő, gyulladáscsökkentő és vérnyomásszabályzó hatással bír, így segít felvenni a harcot a degeneratív betegségekkel szemben. (Getty Images)
Csokoládé
17/19
Tartsd szem előtt, hogy mindez csupán a tejmentes, minimum 70%-os kakaótartalmú csokikra vonatkozik. Heti 2-3x elegendő 3 dekát fogyasztani, nem kell egész táblákat elnassolni az egészségvédő hatás érdekében. (Getty Images)
Chia mag
18/19
A chia magok apró energiabombák - a növények közül ők tartalmazzák a legtöbb Omega-3 zsírsavat. Antioxidánsokban, fehérjében, ásványi anyagokan és rostokban szintén nem szenvednek hiányt, és mivel súlyuk ötszörösére képesek nőni, ha megszívják magukat folyadékkal, diéta esetén kiváló telítőanyagot jelentenek. Bepörgetik az anyagcserét is. (Wikipedia)
Chia mag
19/19
Hogyan fogyaszd őket? Gyakorlatilag íztelenek, szóval bármibe beleszórhatod őket: salátába, levesbe, szószokba, turmixba. Párosíts több superfoodot: készíts csokipudingot chia magokkal és áfonyaszórással! (Getty Images/Wikipedia)
(Getty Images/ Getty Images/Wikipedia)
1/19
Sokan igyekeztek befeketíteni a superfoodok (magyarul szuperételek) hírnevét azzal, hogy semmi különleges nincs bennük, de az igazság az, hogy ha nem akarsz tablettás vitaminon élni, még mindig ez a legjobb alternatíva arra, hogy felturbózd a szervezeted. Utánajártunk, mitől "super" a superfood.
Leveles zöldek, sötétzöldek
2/19
Több tápanyag van bennük, mint az összes többi növényben. Tele rosttal, vitaminokkal, ásványokkal és fitokemikáliákkal (bioaktív vegyületek, amelyek speciális védőhatást fejtenek ki), felturbózzák az immunrendszeredet, és megvédik a sejtjeidet a degeneratív betegségekkel (pl. rák) és a szív megbetegedéseivel szemben. (Getty Images)
Leveles zöldek, sötétzöldek
3/19
Mik ezek? Spenót, mángold, mustár, és a gyermekláncfű is, többek között. Utóbbinak elég keserű az íze, de meg lehet szokni. Főzve, vagy nyersen, salátában vagy omlettben egyaránt kifejtik hatásukat. (Getty Images)
Virág-zöldségek
4/19
Rákmegelőzésben verhetetlen a brokkoli, a kelbimbó, a kelkáposzta, a kínai kel, és a fodros kel. Egyes típusú rákos sejtek szaporodását bizonyítottan megállítják, és gátolják a szabadgyök-képződést is. (Getty Images)
Virág-zöldségek
5/19
Hogy növeld a bevitelt belőlük? Ne várj ebédig vagy vacsiig, rágcsáld a karalábét nasiként, vagy az esti sörözésnél helyettesítsd a csipszet káposztalevéllel és törzzsel! Nem is hinnéd, mennyire passzolnak! (Getty Images)
Avokádó
6/19
Olajsav- és monoszaturált zsír-forrás, tele E vitaminnal, ami a degeneratív betegségek ellen aduász. Ne félj tőle csak azért, mert zsíros. Nem kell mindennap enni a hatáshoz! (Getty Images)
Avokádó
7/19
Krémes textúrája szinte minden étel állagát javítja: készíts belőle pástétomot, dobáld turmixba! Ha nem akarsz szöszölni vele, csak vágj egy szeletet, törd össze villával és kend pirítósra fűszerekkel, fokhagymával! (Getty Images)
Áfonya
8/19
Finom, tele van védő fitokemikáliákkal és rosttal: segít megelőzni a cukorbetegséget, a gyomorbajt, és szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet. Csajoknak: csodákat tesz a narancsbőrrel (párosítsd málnával)! (Getty Images)
Áfonya
9/19
Ebéd utáni édességroham gyötör? Hagyd a nasit, és próbálkozz joghurtba dobált áfonyával, vagy ha nem tudsz lemondani a sütiről, készíts zabos sütit az aszalt verziójával! (Getty Images)
Babfélék
10/19
Tömények és ízletesek, növelik a leptin termelődését a szervezetben, ami az étvágy megzabolázában vesz részt, így fogyókúra esetén hasznosak lehetnek. Nagy mennyiségben tartalmaznak B-vitamint, kalciumot, káliumot, így sejtvédő hatásuk van, és a bőröd is szebb lesz tőlük. (Wikipedia)
Babfélék
11/19
Hogy fogyassz többet belőlük? Használd köretként burgonya és kenyér helyett. Jobban telít, és cukormentes energiát biztosít. (Getty Images)
Diófélék
12/19
Rendszeres fogyasztásuktól megtáltosodsz! Omega-3 zsírsavak, alpha-liposav (egy nagyon erős antioxidáns, amit mérgezéses esetekben is bevetnek), melatonin, réz - hogy csak a legfontosabb összetevőit említsük. Ténylegesen csodakaja, butaság nem összebarátkozni vele! (Wikipedia)
Diófélék
13/19
Nem csíped a diót? Próbáld észrevétlenül a menübe csempészni! Aprítsd fel, pirítsd meg, dobáld saliba, sütibe, süsd bele a pogácsába! Napi egy marék már két hét után érezteti hatását! (Wikipedia)
Lazac
14/19
Brutális mennyiségben tartalmaz fehérjét, D-vitamint, szelént, B2, B3, B6 és B12-vitamint, hogy azokról a bizonyos Omega-3 zsírsavakról ne is beszéljünk. Nem rajongsz az érrendszeri betegségekért, a depresszióért és agykárosodásért? Akkor a lazac a te ételed! (Getty Images)
Lazac
15/19
Melyik a legjobb? Az Alaszkában fogott, mely a leggazdagabb tápanyagokban. Szerencsére nem kell túlzásba vinni a fogyasztását - heti két adag is elég belőle az egészségvédő hatáshoz - ami üdítő hír, ha az árára gondolunk. (Getty Images)
Csokoládé
16/19
Mérsékelten fogyasztva a csoki sejtvédő, gyulladáscsökkentő és vérnyomásszabályzó hatással bír, így segít felvenni a harcot a degeneratív betegségekkel szemben. (Getty Images)
Csokoládé
17/19
Tartsd szem előtt, hogy mindez csupán a tejmentes, minimum 70%-os kakaótartalmú csokikra vonatkozik. Heti 2-3x elegendő 3 dekát fogyasztani, nem kell egész táblákat elnassolni az egészségvédő hatás érdekében. (Getty Images)
Chia mag
18/19
A chia magok apró energiabombák - a növények közül ők tartalmazzák a legtöbb Omega-3 zsírsavat. Antioxidánsokban, fehérjében, ásványi anyagokan és rostokban szintén nem szenvednek hiányt, és mivel súlyuk ötszörösére képesek nőni, ha megszívják magukat folyadékkal, diéta esetén kiváló telítőanyagot jelentenek. Bepörgetik az anyagcserét is. (Wikipedia)
Chia mag
19/19
Hogyan fogyaszd őket? Gyakorlatilag íztelenek, szóval bármibe beleszórhatod őket: salátába, levesbe, szószokba, turmixba. Párosíts több superfoodot: készíts csokipudingot chia magokkal és áfonyaszórással! (Getty Images/Wikipedia)