Így fiatalították meg Robert Downey Jr-t az Amerika Kapitányban

axn-rdjyoung-open

Még maga a színész is megdöbbent az eredményen

Az Amerika Kapitány: Polgárháború sok váratlan fordulattal örvendeztetett meg minket, ám volt egy, ami a többinél is sokkolóbb volt. A kérdéses jelenetben Tony Stark (Robert Downey Jr.) mondhatni, hogy visszaidéz egy fiatalkori jelenetet, amelyben a szüleivel beszélget - és a színész valóban újra fiatal, ráadásul meggyőzően az. Ha jól figyelünk, látszik, hogy van utómunka az arcán, ám mivel Robert Downey Jr. gyakorlatilag a szemünk előtt nőtt fel (a 70-es évek óta színészkedő Vasember fiatal arcát bármikor fel tudjuk idézni vagy kikeresni), így könnyen összehasonlíthatóvá válik a Polgárháborúban használt utómunkával. És még a színész is döbbenten állt az eredmény előtt...

EZT BIZTOSAN NEM TUDTAD AMERIKA KAPITÁNY PAJZSÁRÓL!

A film DVD és Blu-Ray verziójának megjelenése kapcsán a vágó Jeffrey Ford, a különleges effektekért felelős Dan Deleeuw és a hangmérnök Shannon Mills mesélte el, hogy hogyan valósították meg ezt a hihetetlen fiatalítást. Deleeuw elmondta, hogy nagy segítségükre volt az a rengeteg film, amelyekben Robert fiatalkorában játszott: "Tulajdonképpen végignéztük az összes filmjét, és ezekből egyfajta katalógust állítottunk össze. Meghatároztuk, hogy Robertnek hogyan kell kinéznie, hogyan lesz hihető a megjelenése. Az eredményt több filmjének segítségével ollóztuk össze, és végül bizonyos értelemben inkább egy fiatal Tony Starkot, mint egy fiatal Robert Downey Jr-t alkottunk."

(RDJ az 1992-es Chaplinben. Kép: TriStar Pictures)

Mikor megtalálták a megfelelő kinézetet, hozzá kellett igazítaniuk Robert mostani alakításához. Deleeuw elmondta: "Előveszed Robert arcát és elkezded módosítani azt. Gyakorlatilag addig masszírozgatunk egy-egy pontot, amíg kicsit át nem formáljuk az arcot. Finomítani kell a vonásokon, főleg ott, ahol egyébként öregszik, ráncosodik az ember. Ennél a procedúránál rengeteg részlet elvész, és ezeket utána "vissza kell rakni". Ezt úgy érjük el, hogy keresünk egy dublőrt, akinek hasonló a karaktere, befényképezzük ugyanazokban a pozíciókban, és "ellopunk" részleteket az arcáról, hogy aztán azokat felhasználjuk Robert arcához. Majd következik a haj rendbetétele, hasonló módon."

(A régi-új Robert az Amerika Kapitány: Polgárháborúban. Kép: Walt Disney Studios Motion Pictures/Marvel Studios)

Mills Robert megfiatalított hangjáról mesélt, amelyet 80-as évekbeli filmjei, például a Back to School és a Városi vagányok alapján raktak össze. "Amikor elkészültünk, rájöttünk, hogy kicsit magasabb hangot kell neki adni, ugyanis így játszott Robert. Össze kellett hoznunk a mostani énjét a fiatalkorival, és ezt neki is el kellett játszania, mert hiába a meggyőző utómunka, ha ő nem azonosul a szereppel. Végül szerencsésen összejött minden, és összeraktuk a fiatal Robertet újra."

Ford elmagyarázta, hogy a Polgárháború forgatásának utolsó napján vették fel a jelenetet, mivel ehhez Robert Downey Jr-nak le kellett borotválnia szakállát és bajszát is.

(Nyitókép: Getty Images)