Tanulj filmkészítést Clint Eastwoodtól!

axn-filmmaking-tips-from-clint-eastwood-1600x900_0

A legendás színész/rendező számos tippet adhat

A kétszeres Oscar-díjas rendezőnek szilárd elképzelései vannak minden új projektjével kapcsolatban. 45 év filmkészítői tapasztalata és gyakorlata összpontosul Eastwood kezében, amihez 60 év színészi munkássága is hozzátesz. Van mit tanulni tőle - nézzük, mit tanácsol a filmes veterán a jövő szakembereinek!

 

RENDEZŐK, AKIK RENDSZERESEN SZEREPELNEK SAJÁT FILMJEIKBEN

ALUDJ ELEGET!

A színész-rendező fia, Scott egyre ismertebbé válik, és lánya, Alison is megvetette a lábát a filmszakmában. Clint mindkét gyermekének adott tanácsokat, melyeket aztán a médiának is elárultak, hogy mindannyian tanulhassunk belőlük. "Légy szerény, dolgozz keményen, és legyél férfi!" - tanácsolta Scottnak. A rendezőként debütáló lányával a következőt fogadtatta meg: "Mindig aludj eleget, mert szükséged lesz rá!"

(Getty Images)

TOLMÁCS LEGYÉL, NE ALKOTÓ

A rendezőség és a színészlét egyenlő arányban szolgálja a történetet. Mindkettőnek "tolmács" funkciója van - Eastwood szerint a helyes stratégia a forgatókönyv követése, ugyanis egy rendezőnél nem jó, ha a saját kezelésébe veszi a témát. "Színészként nem kell bizonyítanod a jelenlétedet, hiszen ott vagy. Rendezőként elkezdheted saját kedvedre módosítani a forgatókönyvet, de nagy valószínűséggel csak elrontod a művet. Ez volt velem az 1980-as Nincs bocsánat című film esetében: elkezdtem átírni, sok időt töltöttem vele, aztán rájöttem, hogy igazából az eredeti változat sokkal jobb volt, én pedig csak elrontottam. VIssza is csináltam az egészet."

 (Getty Images)

NE ZÁRKÓZZ EL A LEHETŐSÉGEKTŐL

Eastwood úgy tartja, nyitottnak kell lenni mások ötleteire és elképzeléseire is. Szereti, amikor színészei is kifejezik véleményüket - ő is ezt csinálja, amikor színészkedik.

LEGYÉL HATÉKONY

Elhíresült a rendezőről, hogy szereti minél hamarabb letudni a forgatásokat, és nem rajong azért, hogy a kellőnél többször újravegyenek egy-egy jelenetet. "A hatékony történetmesélést szeretem. Ez nálam azt jelenti, hogy minden tőlem telhetőt megteszek. Nem azért forgatunk kevesebbet, hogy garasoskodjunk, egyszerűen csak igyekszünk mindig a lehető legjobbat nyújtani, és azt filmre vinni."

LÉGY VISSZAFOGOTT

Egy másik dolog, ami Eastwood filmkészítői munkáját jellemzi, hogy nem "ordít bele" a jelenetekbe. A rendezők általában hangosan jelzik, hogy indul a forgatás, illetve, ha meg kell állítani egy jelenetet, ám Clintnek nem ez a filozófiája. "Mindig kész vagyok forgatni. Ezt mindenki tudja a stábból." Ha készen állunk, készen állunk." - magyarázza Clint Eastwood.


Neked mi a véleményed a színész-rendező munkafilozófiájáról? Követendő példának látod?