Rengeteg sztár elkapta Michael Phelps vírusát

axn-cupping-open

Az Olimpia óta söpör végig a világon

Van egy kezelés, ami máshoz nem fogható nyomokat hagy a testen. A tökéletesen kör alakú, színes pöttyök a 'cupping' vagy köpölyözés névre hallgató eljárás látványos maradványai, melyek a legelső feljegyzések szerint már kr.e. 3000 óta díszítik az azt kipróbáló emberek testét. Az egyiptomiak egyik legkedveltebb gyógymódja 2014 végén terjedt el újra, mikor számos celeb rákapott a témára; a 2016-os riói olimpiának köszönhetően pedig idén is médianyilvánosságot kapott a téma, ugyanis sokan csak találgatni tudtak, mik azok a látványos karikák Michael Phelps úszó testén.

15 DÖBBENETES TÉNY, AMIT NEM TUDTÁL A TESTEDRŐL

(Getty Images / AXN Hungary) 

Hogy mi is a durva nevű köpölyözés valójában? Az eljárás neve nem véletlenül ilyen kemény hangzású, ugyanis maga a procedúra is embert próbáló - kívülről nézve legalábbis biztosan. A webmd.com és az Amerikai Rákellenes Liga alternatív gyógyterápiákról szóló 2009-es könyve alapján a köpölyözés folyamata a következő: "A célzott bőrfelületet vákum segítségével egy csészébe szívják. A vákumot magát vagy egy mechanikus pumpával, vagy a tölcsér felforrósításával, majd lehűtésével állítják elő. A tölcsér általában 5 és 15 perc közötti ideig marad a felületen. Sokan úgy vélik, hogy a köpölyözés fájdalomcsillapító, izomlazító és duzzanatcsökkentő hatású, ám az alternatív gyógymód eredményessége tudományosan sosem lett bebizonyítva."

(Getty Images)

Mióta Michael Phelps - más olimpiai versenyzőkkel egyetemben - látványosan "felvállalta" az eljárást, egyre több sztár követi a példáját, és közösségi média-oldalaikon mutatják az eredményeket.

 

Da Cure

Lena Dunham (@lenadunham) által közzétett fénykép,2014. Márc 11., 21:44 PDT

 

Te mit gondolsz a köpölyözésről? Kipróbálnád?