CSI: Cyber helyszínelők - Így működnek a valóságban!

axn-real-csi-cyber-1600x900

Vajon hogy zajlik egy kiberletartóztatás? Most megtudhatod!

Tudtad, hogy manapság rengeteg a kiberbűnöző? A legtöbb esetről nem is hallunk, pedig a nagyobb szervezeteket ért hackertámadások lassan mindennaposnak számítanak. Speciális egységek derítik fel a virtuális bűnözők valódi identitását, de erről a világról mindeddig keveset tudtunk. A CSI: Cyber helyszínelők megragadja a kibertér fiktív részét, és bár élvezet nézni a munkájukat, nem minden tevékenységük fedi a valóságot. Utánajártunk, hogyan zajlik egy kiberlefülelés a valóságban.

NÉZD MEG A VILÁG LEGKERESETTEBB KIBERBŰNÖZŐIT

(CBS)

Nemzetközi letartóztatások

A legtöbb hacker nem a saját országában támad, ami igencsak megnehezíti a rend őreinek munkáját, ugyanis még ha meg is találják az illetőt, először az adott országnak ki kell adatnia a bűnelkövetőt. Technikai és politikai lépésekre van szükség, amit jellemzően speciális szervek végeznek. Európában például az Europol és hasonló privát biztonsági szektorok dolgoznak együtt a nyomozások során. Az Europol az FBI-jal is együttműködik - erre nem is olyan régen láthattunk példát a Darkode webfórum felszámolásával kapcsolatban.

Biztonságban Oroszországban?

Úgy tűnik, az FBI által körözött kiberbűnözőknek Oroszországban van a legjobb helye, ugyanis az Egyesült Államoknak nincs kiadatási megállapodása az oroszokkal, a két ország diplomáciája pedig nem a legmegfelelőbb. Nem csoda, hogy az Oroszországban tartózkodó bűnözőket a világ árgus szemekkel figyeli, ugyanis amint kilépnek az országból, újra "szabad prédának" számítanak.

(fbi.gov)

A kiberbűnözők sajnos jellemzően egy lépéssel a bűnüldözők előtt járnak, és a fifikásabb hackerek gyakran kihasználják a rendszerbéli hibákat, kiskapukat. Éppen ezért a szervek sokszor hozzák nyilvánosságra az ismert bűncselekményeket és azok elkövetőit, egyfajta vérdíjat kiróva rájuk, remélve, hogy ha ők nem is, valaki majd elkapja őket...

Nézd a CSI: Cyber helyszínelőket az AXN-en, hogy te is többet tudj erről az érdekes világról!