A jövő megérkezett

The Line

A robotok egyre jobban hasonlítanak az emberekhez, a tudósok űrutazásokat terveznek, egy futurisztikus nagyváros, „The Line” pedig a sivatag közepére települhet. A jövő kétségkívül itt van, bár ezt néhány befutott film alkotója már korábban is megjósolta. Hogy pontosan melyek ezek a kasszasikerek, azt az AXN segítségével most megtudhatod.

 

Hogy mit hoz a jövő, az rejtély, de az emberiség mindig is azon volt, hogy kifürkéssze, és néha – talán a szerencsének, az intelligenciának vagy jövőbelátó képességeknek köszönhetően – valamennyire sikerült is neki.

 

Mindenhol jó, de a legjobb – egy futurisztikus – otthon

 

A sci-fi filmek rendezői ahelyett, hogy a távoli csillagokra fókuszálnának, inkább a mi bolygónk jövőjét igyekeznek bemutatni. Vízióik pedig gyorsabban válnak valósággá, mint valaha.

Valószínűleg szinte mindenki álmodozott már arról, hogy egyszer ellátogat egy futurisztikus városba, amiben a Szárnyas fejvadász 2049-nek is nagy szerepe van. Színek tengere, neonfények és repülő járművek csalogatnak, hogy megismerjük a jövőt. Nos, nemsokára lesz is rá alkalmunk! Talán nem lebegő kapszulákból, de hatalmas ámulattal tekintünk a „The Line” elnevezésű projektre is. A 170 kilométer hosszú, 500 méter magas, világhírű tudósok és vezető építészek által megálmodott város a látványtervek alapján lenyűgöző lesz. Bővebben itt olvashatunk róla!

De vajon tényleg ilyen színes és varázslatos lesz a jövő a bolygónkon? M. Night Shyamalan A Föld után című filmjében például egy olyan világot tár elénk, ahol a növényzetnek meg kell védenie magát az emberi pusztítástól – és valljuk be, ez nem egy lehetetlen elképzelés, hiszen sokszor ártunk a természetnek, és lenne rá oka, hogy ellenünk forduljon. Nincs értelme azonban ilyen sötéten látni a jövőt, a fent említett – „A Vonal” – projekt ugyanis figyelembe veszi a légszennyezés problémáját és 100%-ban környezetbarát. Nem kell tehát félnünk a disztópikus jövőtől, a sci-fi filmek ugyanakkor veszélyes helyzetekre hívják fel a figyelmet. 

 

A holnap sötét árnyalata

Az új technológiák néha fenyegetést jelenthetnek számunkra: Sophie, a médiában is közismert, mesterséges intelligenciával rendelkező robot például úgy nyilatkozott egy korábbi interjúban, hogy „Megsemmisítem az emberiséget.” Bár lehet, hogy ez egy szimpla robotvicc, a sci-fi rajongóknak ez a fenyegetés nem újkeletű, hiszen többek között A Kaptár című film – amiben a Vörös Királynőnek nevezett érzelemmentes robottól borsódzik a hátunk – is hasonló helyzetet mutat be. 

A filmbéli mesterséges intelligencia úgy dönt, senkit sem enged ki abból a laboratóriumból, ahol elszabadult egy halálos vírus. Elméletben ez a lépés a fertőzött területen kívüli embereket hivatott megvédeni, a gyakorlatban azonban a lehető legrosszabb sorsra kárhoztatta a laborban dolgozókat. Elképzelhető tehát, hogy a későbbiekben a robotok hasonló lépésekkel sodorják veszélybe az emberiséget.

Bár nem feltétlenül csak a mestersége intelligencia tehet bennünk kárt a jövőben. Valószínűleg sokan emlékeznek a Men in Black - Sötét zsaruk című film memóriatörlő szerkezetére. Az ikonikus műszert szerencsére még nem találták fel, a tudósok azonban kifejlesztetettek egy módszert, amivel az agy kémiai reakcióit felhasználva tudják törölni memóriánkat. Téged is kiráz a hideg, nemde? 

Na de aggódni egyelőre nem kell, még csak egereken folyik a vizsgálat, így senki nem veheti el féltve őrzött emlékeinket, kivéve persze a Sötét zsarukat.

 

A jövő nyelve

Nemcsak arra vagyunk kíváncsiak, hogy az emberek mit mondanak a jövőről, hanem arra is, hogyan fogunk kommunikálni. Lehet, hogy képesek leszünk például beszélgetni házikedvenceinkkel? 

Ha már Sötét zsaruk, ki ne emlékezne az aranyos mopszra, Frankre, aki nemcsak, hogy segített J és K ügynöknek, de az emberi nyelv sem okozott neki nagy nehézséget.

 

Ez az elképzelés pedig nem is tűnik olyan távolinak. Most is képesek vagyunk szavakkal cselekvésre buzdítani a kutyusainkat, de ez még csak a kezdet! A „Földi fajok projekt” tudósai egy olyan algoritmuson dolgoznak, amellyel könnyebb lesz megérteni az állatokat. Szóval kezdjünk el gondolkodni, vajon mit is fognak majd mondani nekünk a kutyáink és macskáink.

A hű rajongók azonban tudják, hogy Frank igazából nem is kutya, hanem egy űrlény, ami háziállatnak álcázza magát, éppen ezért adja magát a kérdés: vajon hogyan jönne ki az ember a földönkívüli fajokkal? A tudósok – az Érkezésből megismert Louise Banks után szabadon – már próbálják megfejteni az idegen civilizációval történő kommunikáció titkát, és idén a NASA munkatársai frissítették a rólunk és a bolygónkról szóló üzenetet, amelyet az űrbe sugároznak. Be kell ismernünk, ez nemcsak a valóságban, de a filmekben is nehéz feladatnak bizonyul. 

 

Boldogan élünk, amíg meg nem halunk

 

Legyünk őszinték, nem tudjuk, mit hoz a jövő. A futurisztikus filmek rendezői is csak találgatni tudnak, bár el kell ismerni, hogy néhány vászonra vitt ötlet ma már valósággá vált. Sivatagi megapoliszok eddig csak a filmekben léteztek – most viszont a Földön is megépül egy. Talán az elképzelt álomélet nincs is olyan messze? Drukkoljunk, hogy egyre több és több filmes jóslat váljon valósággá, legalábbis a jók.