Bizonyíték arra, hogy a gépek köztünk járnak

axn-cyborgs-1ndex

10 élő, lélegző kiborg

Robotok, kiborgok, droidok és társaik: a tudomány, az irodalom és a filmművészet mind-mind komoly időt ölt már abba, hogy a mechanikus emberek és az emberi mechanikák ideáját továbbfejlesszék. Az AXN új sorozata, az Intelligence - A jövő ügynöke is ezt a témát boncolgatja: a március 15-től induló történet olyan elit ügynök kalandjait követi nyomon, akinek fejébe szuperszámítógépet ültettek, aminek hatására bármit meg tud hackelni. A mikrochipek, mindettudó művégtagok, valamint a teljesítményjavító tudományos eszközök viszont nem csak a sci-fikben léteznek: összegyűjtöttünk 10 "igazi kiborgot", akik példája megmutatja, hogy a jövő már eljött, és nem minden fikció:

 

(Wikimedia commons)

1. Neil Harbisson

Talán a leghíresebb "gépember" Neil Harbisson, akit születése után achromatopsziával diagnosztizáltak, ami azt jelenti, hogy nemhogy színvak, hanem kizárólag feketét és fehéret lát. Neil szert tett egy speciális elektronikus szemre, ami a színeket hangokká konvertálja át neki, így hallani tudja az árnyalatokat. "Amikor elkezdtem színesben álmodni, tudtam, hogy a szoftver és az agyam összeforttak." - nyilatkozta a férfi.

2. Kevin Warwick

A brit Readingi Egyetem kibernetikai professzora 1998 óta kísérletezik különböző elektronikus implantátumokkal. Ilyen az a karjába helyezett mikrochip is, aminek segítségével távolról tudja irányítani a lámpákat, számítógépeket és egyéb elektronikai eszközöket.

3. Jesse Sullivan

Jesse tulajdonképpen kiborggá vált, mikor bionikus lábat kapott, amit ideg-izom graftolással csatoltak hozzá. Azóta nem csupán a gondolatával tudja irányítani a végtagot, de a hideget és a meleget is érzi.

4. Nigel Ackland

Miután egy munkabaleset során elvesztette az egyik karját, kapott egy újat, ami többet tud az előzőnél.

(Jesse Sullivan & Claudia Mitchell, Kép: Getty Images)

5. Claudia Mitchell

Claudia Mitchell számít az első női kiborgnak, amióta Jesse Sullivanhez hasonló bionikus lábat kapott.

6. Rob Spence

Rob mindössze 13 éves volt, mikor egy fegyveres baleset során elveszítette az egyik szemét. A férfi jelenleg egyszemű filmkészítőként dolgozik, akinek a prosztetikus szemébe vezeték nélküli kamera van építve. Ezt ugyan nem az agya irányítja, de az biztos, hogy szó szerint E/1-ből készíti a felvételeket...

7. Cameron Clapp

Amikor 14 éves volt, elájult egy vonatsínen, és átment rajta a vonat. Mindkét lábát és egyik kezét elvesztette, amitk később művégtagokkal pótoltak, melyek egy mikroprocesszor segítségével az agyához vannak "kötve". Az eredmény annyira jól sikerült, hogy azóta sportoló lett.

8. Jens Naumann

Jens Naumann a világ első mesterséges látószervi rendszert kapott embere. Elektronikus szeme agyimplantátumokon keresztül kapcsolódik a látókérgéhez, és bár csak formákat és vonalakat lát, gyakorlatilag sikerült helyreállítani a látását.

9. Miikka Terho

35 éves korára, örökletes szemsorvadás következtében elvesztette látását. Látóidegéhez fényérzékeny mikrochipet és retinahelyettesítőt csatoltak.

10. Michael Chorost

Michael 30-as éveire teljesen megsüketült. 2001-ben koponyájába ültettek egy számítógép-implantátumot, amely sikeresen visszaállította hallását.

+1:
Jerry Jalava

Jerry Jalava motorbalesetben vesztette el egyik ujját. Művégtagjába pendrive-ot csináltatott... és azon gondolkozik, hogy átalakíttatja MP3 lejátszóvá.

 

(Nyitókép: Getty Images)