Ezekkel az olcsó trükkökkel verik át a kritikusokat a színészek

axn-cheap-acting-tricks-that-fool-the-critic-1600x900_0

… és persze a nézőket is.

Minden foglalkoztatott színész karrierjében eljön az a pillanat, amikor maguk mögött hagyják a könnyed vígjátékokat és a csajos mozikat, és komolyabb szerepben kell bizonyítaniuk. Egy olyan szerepben, ami elhozhatja számukra a legnagyobb elismerést: az Oscar-jelölést. A következő trükkökkel könnyedén maguk mellé állíthatják a kritikusokat és persze a közönséget is. Alább a lista, hogy mibe érdemes beszállni, ha díjesőt vársz jutalmul!

1. A komikus komoly szerepben

Ahogy a szép nőket is zavarja egy idő után, hogy mindenki a külsejükkel van elfoglalva, ugyanúgy unják meg a "vicces" színészek a nevettetést, és egy idő után valami komolyabb karaktert akarnak eljátszani. Vegyük például Bill Murray-t. Számtalan komikus szerep után (Idétlen időkig, Isten nem ver Bobbal) végre megkapta az Elveszett jelentés főszerepét -  az alakítását egekig magasztalták. Eredetileg az Amerikai szépség szerepére is Chevy Chase-t szerette volna Sam Mendes, amivel hozhatta volna a nagy visszatérést, de Chase nem vállalta, így a dicsőség Kevin Spacey-é lett.

 (Focus Features)

2. Fizikai átalakulás

A színésznők többsége a szépségére (is) alapozza a pályáját, de egy jobb szerepért akár elcsúfítani is hajlandóak magukat. A legjobb példa Az órákban elcsúfított Nicole Kidman mellett Charlize Theron, aki A rém című film kedvéért jó pár kilót felszedett, és az arcát is alaposan megváltoztatták. A szőke bombázóból ez lett: 

 (Newmarket Films)

3. Életrajzi film

Életrajzi filmet forgatni Hollywoodban általában egyenlő a sikerrel: Gary Busey Oscar-jelölést kapott Buddy Holly megformálásáért. A képlet egyszerű: kell egy halott (vagy haldokló) zenész, művész vagy tudós, egy ismert színész, és már kész is a varázslat. Jamie Foxx a Ray-ért, Joaquin Phoenix A nyughatatlanért, Benedict Cumberbatch pedig a Kódjátszmáért kapta meg a maga Oscarját vagy jelölését.

 (Columbia Pictures)

4. Fogyatékkal élők megformálása

Billy Bob Thornton számtalan kasszasikerben szerepelt, de majd' megette a fene azért, hogy eljátszhassa a szellemileg visszamaradott Karl Childerst a Pengeélenben, aki összebarátkozik egy fiatal fiúval. Nemcsak a legjobb színésznek járó Oscar-díjra jelölték, de a legjobb forgatókönyvért járó Oscart is megkapta (plusz belepkézte Angelina Jolie-t is). A Forest Gump és az Esőember pedig klasszikus példák.

 (Miramax)

5. Dobd be a transgender kártyát!

Hilary Swank nagyjából a teljes ismeretlenségből lett világhírű, Oscar-díjas színésznő, miután eljátszotta A fiúk nem sírnak főszerepét. Ezzel egyébként egyedülálló módon ötvözte a sikerhez szükséges trükköket: egyszerre volt meleg, nem túl előnyös külsejű és ráadásul még valós személyt is formált meg. A Született feleségekből ismert Felicity Huffmann a Transamerica című filmben játszott egy nemváltó folyamaton átesett férfit, amiért Golden Globe-ot nyert, és Oscarra is jelölték, Glenn Close pedig az Albert Nobbsban egy férfiként élő nő megformálásáért kapta meg a maga Globe és Oscar jelölését. Eddie Redmayne A dán lányért ugyanígy megkapta a jelöléseit.

 (Fox Searchlight Pictures)