Hogyan lett Jeff Danielsből dilibogyó?

dd_ka

Ha nincs Jim Carrey, nem Jeff Daniels kapta volna Dumber szerepét


Csak most, jópár évvel a nagysikerű film megjelenése után tudtuk meg, hogyan választották be Jeff Danielst a Dumb és Dumberbe. Nem volt egyszerű menet, annyit mondhatunk! Minderről maga Jeff Daniels mesélt egy interjúban. Egy biztos, Jim Carrey-nek örökre hálásak, leszünk, amiért kiállt érte.

 

(New Line Cinema)

Jim Carrey és Jeff Daniels felejthetetlen párosként szerencsétlenkedte végig a nagy sikerű Dumb és Dumbert (1994). El sem tudnánk képzelni mást Harry, alias Dumber szerepében, mint Danielst, de nem volt ám a ma már Emmy-díjas és Golden Globe-ra jelölt színész ennyire egyértelmű választás a másik dilibogyó szerepére, sőt...

Jim Carrey rögtön érezte, hogy működni fog a párosuk, szerinte egy komikus mellett egy színész tud igazán jól működni, hisz' kölcsönösen inspirálni tudják egymást, egyszóval megvan köztük a kémia. A stúdiónak azonban más elképzelése volt: egy másik komikust képzeltek el Carrey mellé. Carrey és az alkotó Farrelly-testvérek viszont mindenképpen színészt akartak, és Carrey - akárcsak a filmben, úgy a való életben is - mindenben Daniels mögött állt. És milyen jól tette!

Bár Jim Carrey kiharcolta, hogy Danielsnek adják a szerepet, még akkor sem volt biztos, hogy ő lesz Dumber. Ja, és nem is tudott róla. Elkezdődött a forgatás az orlandói Breckenridge-ben, aztán csak csütörtökön esett le neki, hogy egyedül ő forgat, Carrey csak lődörög - szóval mintha még mindig meghallgatáson lenne. Gyakorlatilag egyheti próbafelvétellel kellett bizonyítania, hogy megfelel a szerepre. Leforgatott jó pár jelenetet, ráadásul igencsak emlékezeteseket: megvan például a robogós jelenet vagy amikor a nyelve hozzáragad a fémrúdhoz?

Aztán hétvégén tűkön ülve várta az ítéletet, hogy akkor mehet-e hétfőn forgatni. Mehetett. Nem csoda, hogy ezzel az élethűen eljátszott ütődöttséggel végül meggyőzte a stúdiót (bár ebben Carrey-nek is volt némi szerepe), akiknek még B tervük is volt, ha Daniels nem válna be.

Carrey csak ennyit mondott Danielsnek a „próbaidő” végén: „Imádták, amit csinálsz. Csak így tovább!” Teljesen egyetértünk, sok jó filmet még, Jeff Daniels!