A világmegmentés még ma is menő

alexrideruk_s01_eps101

Az Alex Rider a SONY saját gyártású, nyolcrészes akciósorozata. A címszereplője egy gimnazista srác, Alex, aki egy nap szembesül azzal, hogy nagybátyja a brit kormány titkosügynöke volt. Alexet ez azért borítja meg kissé, mert úgy tudta, a bácsikája bankár volt és autóbalesetben halt meg. Így, amikor a brit titkosszolgálat, az MI6 egyik rém titkos egysége megkeresi, hogy segítsen kinyomozni Ian bácsikája halálát, elég óvatosan mond csak igent nekik. A nyomok egy bentlakásos iskoláig vezetnek, Alex kap egy új személyazonosságot és a svájci Alpokban igyekszik kideríteni, miért kellett a nagybátyjának meghalnia. A címszerepben Otto Farrant látható (Mrs. Wilson, Salmon Fishing in the Yemen), mellette szerepel még Brenock O’Connor (Trónok harca), Stephen Dillane (Trónok harca) és Vicky McClure (Line of Duty) is. A főszereplő Otto Farranttal és legjobb barátját, Tomot alakító Brenock O’Connorral telefonon beszélgettünk.


Úgy tudni, mindketten pályáztatok a főszerepre. A forgatás alatt ez nem befolyásolta a hangulatot?

Otto: Valóban így volt, mindketten Alex Rider szerepére jelentkeztünk, de azonnal jó haverok lettünk, és semmi rivalizálás nem volt abból, hogy csak egy Alex lehet a sorozatban. Sőt, kifejezetten élveztük a közös munkát - legalábbis én mindenképpen.

Brenock: Én is Alex szerepére jelentkeztem, de amikor elolvastam a karakterleírást, már tudtam, hogy kizárt, hogy ezt a szerepet én kapjam meg, ugyanis teljesen más típusú figurát kerestek, nem olyat, mint én. Az átküldött jeleneteket elolvasva ösztönösen Tommal azonosultam, aki olyan, mint a valós énem: fura, szerethető, vicces figura. Bennem végig az volt, hogy "hahó, én nem Alex vagyok, hanem Tom, nem veszitek észre?" de a producerek kitartóan visszahívtak az újabb körökre, háromszor vagy négyszer is nekifutottam Alexnek, mire valakinek eszébe jutott, hogy "izé, itt van ez a Tom nevű gyerek, nem akarnád inkább őt eljátszani?" Hatalmas megkönnyebbülés volt.


Otto, az akciójelenetekben téged, vagy a dublőrödet láthatjuk?

O: Volt egy remek kaszkadőrcsapatunk is, de megpróbáltam minél több jelenetet saját magam megcsinálni - legalábbis amennyit megengedtek nekem. Elég sokat edzettem a szerephez, kaptam Krav-Maga tréninget, megtanultam snowboardozni és a szokásos edzőterembe járás is megvolt. Együtt dolgoztam egy személyi edzővel, aki egy rám szabott programmal hozott formába. Aztán a forgatáson azon vettem észre magam, hogy kifejezetten élvezem ezeket a jeleneteket, a rohangálást, a falmászást, a többi fizikai aktivitást. Ennek az lehet az oka, hogy a forgatások egyébként eléggé stresszesek munka szempontból, és minden, ami kizökkenti az embert ebből a napi rutinból, azt örömmel fogadja. Nem mindent én csináltam, amit a sorozatban végül láthatunk, de ezért elég sok mindent igen. Például snowboardoztam is, illetve az utolsó részben van egy óriási verekedés, aminek a koreográfiáját elég sokáig gyakoroltam, de állati jó móka volt.

 Otto Farrant az Alex Riderben

Otto Farrant az Alex Rider címszerepében


Volt olyan pontja a szereplőválogatásnak, amikor úgy érezted, zsebben a szerep?

O: Maga a szereplőválogatás rendkívül megterhelő, több hónapos folyamat volt. Az utolsó napon például reggeltől estig ugyanazokat a jeleneteket kellett eljátszanom különböző színészekkel, akiket a többi szerepre válogattak, és nézték, megvan-e köztünk a szükséges kémia. Tízen voltunk az utolsó körökre, ebből maradtunk először öten, majd ketten. Tök őszintén mondom, hogy amikor először olvastam a forgatókönyvet, eszembe sem jutott, hogy bármiféle esélyem is lenne megkapni Alex szerepét.

B: Közbevágnék, mert én végignéztem ezt az egész folyamatot. Abban a pillanatban tudtam, hogy ő lesz a legmegfelelőbb erre a szerepre, ahogy beléptem a terembe, ahol várakoztunk a meghallgatás előtt. Állati jóképű pasi, sugárzik belőle a magabiztosság, reméltem, hogy színésznek is olyan jó, mint amilyen megnyerő a külseje. Otto egy teljesen új dimenziót tett hozzá ehhez a karakterhez: én a könyveket olvasva Alexet egy hagyományos hős figuraként képzeltem el, aki tudja a dolgát és szépen teszi is, semmi különös, van ilyenből ezer másik is. Otto kezében Alex sebezhető lett, kétkedő, kissé önmarcangoló, és legalábbis az évad elején, sok minden, csak magabiztos nem. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy az első évadban Alex Rider kvázi ügynökké vásását követjük végig, tehát nem arról van szó, hogy már az első perctől kezdve tudja, hogy mit akar csinálni és hogy kell megcsinálnia. Azért volt jó nézni, amit Otto hozzátett a szerephez, mert megmutatta és eljátszotta azokat a dolgokat is, amiket én is tudtam, hogy meg kéne csinálni, csak valahogy én nem tudtam véghez vinni. Ő viszont teljesen természetesen hozta ezt a pluszt.


Brenock, mindenképpen meg kell kérdezzem, hogy a haverjaid mit szóltak a Trónok Harca legendás jelenetéhez, amiben Olly ledöfi a közönségkedvenc Havas Jont?

B: Eléggé heves reakciót váltott ki az a jelenet, meg maga az egész sorozat is, amit egyébként nem is láthatták volna az osztálytársaim, hiszen 18-as karikával ment. Persze minden gyerek látta, úgyhogy meg is kaptam a magamét miatta. Fura, de amikor jelentkeztem a szerepre, rajtam kívül mindenki olvasta a regényeket. Nagy dolog volt, hogy megkaptam, és nagyon szerettem Olly karakterét, szerintem kifejezetten jól megírt, a végén egy jó nagy csavarral megfejelt tragikus ívet kapott. Ami a fogadtatást illeti, szerintem a mai napig vannak olyanok, akik most látják csak a sorozatot, így még jó ideig kapok hideget-meleget miatta, hiába ért véget a Trónok harca 2019-ben. Nem csodálkozom a gyűlölködő üzeneteken, és ha jobban belegondolunk, ez is egyfajta elismerés, hiszen azt jelzi, hogy tisztességesen eljátszottam a karaktert.


Mennyire markánsak a különbségek az Alex Rider-könyvek és a sorozat a forgatókönyvei közötti?

O: Mindketten olvastuk a könyveket, ahogy Angliában általában mindenki. Vagy ha nem is olvasta, de hallott róluk - ez valahogy hozzátartozik a tinikorunkhoz. Adaptációt készíteni eleve nagy kihívás, de a miénknek mindenki számára befogadhatónak kellett lennie, azoknak is, akik az elmúlt húsz évben olvastak az Alex Rider nevű karakterről és a történetével nőttek fel, illetve azoknak, akik most olvasnak vagy hallanak róla először.


Ha ez az évad sikeres lesz, akkor várható a folytatása is. Hajlandó lennél még 5-6 évadon keresztül is 18 éves kémet alakítani?

O: Elég óvatos duhaj vagyok, úgyhogy maradjunk annál, hogy nézzük meg, mi lesz az első évad után. Ha jól tudom, tizenkét Alex Rider-könyv van, szóval van muníció bőven, de egyelőre még a második évadot sem rendelték be. Ha úgy lesz, akkor nagyon szívesen eljátszanám a karaktert még egyszer. Megtisztelő feladat lenne, de várjuk ki a végét.


Mitől olyan jó ez a karakter? Mi az, amivel azonnal azonosulhat a néző?

O: Maga a tény, hogy egy gimis srácról van szó, akihez hasonló karaktereket mindenki ismer. Alex persze más, a felszínen teljesen átlagos gimnazista, mellette viszont elképesztően menő dolgokat művel titokban, amiről nem beszélhet az osztálytársainak. Megvan ez a titokzatos James Bond-érzet benne, és ugye a világ megmentése mindig is menő volt.

B: A tinédzserkor szerintem egy elképesztően nehéz időszak az ember életében, amit túlélni már maga egy hatalmas kihívás volt. Ez ma hatványozottan igaz a közösségi média, a politikai helyzet és a koronavírus-járvány miatt. Szerintem a sorozat egyik legnagyobb erénye az, hogy a fiatalabb generációt megszólító könyvekkel, filmekkel, sorozatokkal ellentétben a fiatal fiúk lelkivilágával is foglalkozik, és az az üzenete, hogy tessék csak nyugodtan kimutatni az érzelmeket, semmi szégyellnivaló nincs abban, ha valaki fiúnak született, de beszélne arról, mit érez, mi bántja. Ezt jelenleg más sorozat nem nagyon vállalja fel.


Otto Farrant 11 éves kora óta színészkedik. Az első film, amiben szerepelt a Titánok harca volt, azóta olyan színészekkel játszott mozis és televíziós produkciókban, mint Ewan McGregor, Emily Blunt, Rebecca Ferguson, Ruth Wilson vagy Iain Glen. A színpadon is tevékeny, szerepelt Shakespeare- és Tennessee Williams-drámákban is.

Brenock O’Connor legismertebb szerepe Olly, a Trónok harca című sorozat egyik legtragikusabb és legmegosztóbb karaktere volt, de emellett ismerhetjük a Living the Dream és a Derry Girls című szériákból is. A filmvásznon a The Bromley Boys főszerepét játszotta, és feltűnt egy Off-Broadway darabban is New Yorkban.