Ételkísérlet Spartacus korából: desszert kezdőknek

spartacus

Hidd el, te is tudsz úgy főzni, mint egy római! A konyhában kísérletezni mindig remek szórakozás - ezért döntöttünk úgy, hogy leporoljuk Apicius szakácskönyvét, aki az egyik legmenőbb gasztro-guru volt az ókori Róma történetében.

A gyűjtemény tele van régi, de szuperfincsi receptekkel, amiket ráadásul manapság sem ciki elkészíteni, és tökéletes nassolnivalók lehetnek, miközben a kanapén punnyadva bámulod a Spartacus legújabb részeit. Egy halas kaját már leteszteltünk - ezúttal pedig egy édesség elkészítésének gyürkőztünk neki. Az eredeti recept

Aliter dulcia: accipies similam, coques [et] in aqua calida, ita ut durissimam pultem facias, deinde in patellam expandis. cum refrixerit, concidis quasi dulcia et frigis in oleo optimo. levas, perfundis mel, piper aspergis et inferes. melius feceris, si lac pro aqua miseris. Jól hangzik, nem? Oké, csak vicceltünk: nyugi, nem kell a szótár! 

ÍGY FORR SPARTACUSÉK VÉRE (18+)

De mégis mi a túró ez?

Nem túró, inkább tejbegríz: az 'aliter dulcia' jelentése 'édesség másképpen'. Ez a finomság tejből/vízből és búzadarából készül, amit mézzel édesítenek, és -meglepő módon - feketeborssal fűszereznek, ráadásul hihetetlenül egyszerű megcsinálni. 

Mi kell hozzá?

Fél liter tej vagy víz, 10 deka búzadara (vagyis öt evőkanál, hogy ne kelljen túl sokat méricskélni), némi olaj, méz és feketebors - jó eséllyel még a boltba sem kell lemenned, hogy összedohasd. Szükség lesz továbbá egy lábosra, egy tepsire vagy lapos tálra, egy serpenyőre és egy habverőre is. Ami nem kell hozzá: sok idő és szakácstudomány. 

Hogyan készül?

Forrald fel a tejet vagy vizet (mi tejjel csináltuk, mert úgy fincsibb), add hozzá a búzadarát, és kezdd el nagyon gyorsan keverni a habverővel, mert majomszerű gyorsasággal besűrűsödik. A kész papit önst egy kiolajozott tálba vagy tepsibe, és várd meg, míg kihűl és megszilárdul - fél óránál több időt nem fog igénybe venni. Ezután a tésztaszerűen összeállt masszát vágd kockákára, hevíts némi olajat a serpenyőben, és a szeletkék mindkét oldalát süsd aranybarnára.Locsold meg mézzel bőkezűen és törj rá egy kevés borsot - meglepően kellemes ízkombináció - és kész is! Ha egy kis modern csavart is belevinnél, szórd meg mandulaforgáccsal és kínálj mellé némi bogyós gyümölcsöt - önmagában kitűnő reggeli, de egy könnyű ebéd után is jól jöhet, mint desszert.

Kínáld meg vele a barátaidat - jó étvágyat hozzá, illetve "bene sapiat", ahogy Spartacus mondta volna!