Gyorstalpaló az NCIS szakkifejezéseihez

axn-ncisglossary-open

Ezután minden rövidítést és szakkifejezést fogsz tudni!

Előfordult már, hogy nézted az imádott NCIS-ed, és valami olyan idegen kifejezés hangzott el benne, aminek nem voltál biztos a jelentésében? Ezentúl nem kell aggódnod, mert többé nem lesz ilyen: összegyűjtöttük a leggyakrabban használt szakkifejezéseket, amelyeket az NCIS-ben, az NCIS: Los Angeles-ben és az NCIS: New Orleans-ban hallhatsz, és most meg is magyarázzuk neked azokat!

NCIS: AMIT NEM TUDTÁL A SOROZATRÓL

 (CBS)

Semper Fidelis - vagy csak simán Semper Fi az Amerikai Haditengerészet mottója. A latin kifejezés annyit tesz: "örök hűség", és állítólag a 14. századi francia Abbeville-ből származik.

APB - "All Points Bulletin" rádióüzenet, amelyet minden rendőr megkap. Ez a körözési parancs általában bűnözőkre vagy lopott autókra vonatkozik.

BOLO - "Be On The Lookout!" Az APB-hez hasonlóan ez is körözési parancsot jelent, és manapság inkább ezt a változatot használják.

SCIF - "Sensitive Compartmented Information Facility" olyan ultrabiztonsági rendszer, amelyben olyan szupertitkos információk hangzanak el, amit még azok sem hallhatnak, akiknek van alapszintű jogosultságuk. Nem bevett elnevezés, általában amikor szerepel, meg is magyarázzák. Az NCIS: Los Angeles SCIF-je ugyanúgy központ, mint a washingtoni MTAC.

 (CBS)

OSP - "Office of Special Projects", azaz Különleges Ügyek Irodája. A washingtoni NCIS főépületének másodlagos ága, az NCIS: Los Angeles csapatának főhadiszállása, amelyet Hetty Lange felügyel.

Federal Agencies - Tág szakkifejezés a szövetségi ügynökségekre, mint amilyen az NCIS, az FBI, az NSA, a DEA vagy az ATF, de több száz más ügynökségre is vonatkozik az USÁ-ban.

Rigor Mortis - azaz hullamerevség. Latin orvosi kifejezés, a halál beállta után pár órával jelentkezik, és az izmok és ízületek merev beállása jellemzi. Általában 4 napig tart.

On Your Six - Katonai szakkifejezés, ami azt jelenti: "Mögötted!", avagy 6 óránál. Az óramutató állásának meghatározásával sokkal pontosabb irányt tudunk megadni. Pontosan előttünk 12 óra, mögöttünk 6 óra, balra 9 óra, jobbra 3 óra és így tovább.

(CBS)

MTAC -"Multiple Threat Alert Center" vagy "Multiple Threat Assessment Center". Az NCIS házon belüli csapata/központja, amely felismeri és azonosítja a haditengerészet felé érkező fenyegetéseket.

Intel - "Intelligence", katonai vagy politikai információ, "füles".

Gunny - Gibbs beceneve, amely a "Gunnery Sergeant"-ból jött. Őrmesternek is nevezik, mivel az NCIS előtt ezt a pozíciót töltötte be a haditengerészetnél.


Most már mindent tudsz! Nézd továbbra is az NCIS-t az AXN-en, immár ezzel a tudással felvértezve!