Mennyire valós a tévében látott FBI?

axn-quantico-open

A Quantico sorozat producere, Josh Safran minden kérdést megválaszol

Szeptembertől az AXN-en is látható a Quantico című sorozat, amely kiképzés alatt álló FBI újoncokról (és bombákról és árulásról) szól. A TV Insider megkereste Josh Safran producert, hogy válaszoljon néhány kérdésre a sorozat kezdetével és az első évaddal kapcsolatban. Szeretnéd tudni, mennyire valós a kadétok kiképzése? Vajon tényleg ilyen az élet Quanticóban? Az interjúból minden kiderül!

7 DOLOG, AMIT TUDNOD KELL A SOROZATRÓL


(ABC Studios)

Már az első részben láthatjuk, hogy bomba robbantja fel a Grand Central Stationt és környékét. Miért itt robbant? Teljesen annyi a pályaudvarnak?
A Grand Central Staton egy nagyon befolyásos New York-i helyszín, legalább annyira ikonikus, mint az Empire State Building vagy a Szabadság-szobor. Ezt a terroristák is tudják - az évad végére kiderül, hogy miért pont itt robbant a bomba, és hogy maradt-e valami a helyből.

A robbantás ellenére nyugodtnak tűnik a város többi része. Miért? Hogyhogy nem állt meg az élet, mint szeptember 11-e után?
Mindent lezártak a környéken - azért tűnhet nyugodtnak a helyszín, mert az első rész Quanticóban, illetve a bombázás közvetlen, kordonokkal lezárt helyszínén játszódik.

Meglehetősen sokféle emberből áll a sorozatban bemutatott osztály. Van itt egy indiai-amerikai, egy hijábos muszlim nő, egy meleg férfi, stb., sőt, a Quanticót egy afro-amerikai nő vezeti. A valóságban is ennyire diverzív egy csapat?
Még ha nem is az, annak kellene lennie.

Priyanka Chopra (Alex) egy bollywoodi szupersztár, Yasmine Al Masri (Nimah) pedig főként a közel-keleten és Franciaországban dolgozott eddig. Direkt külföldön kerestetek szereplőket?
Nem kifejezetten, igazából a véletlen műve az egész. Priyanka És Yasmine is Los Angelesben éltek és tartózkodtak a meghallgatások idején.

Az FBI ügynökei a valóságban is viselhetnek fejkendőt?
Igen. A hijab folyamatos viselése nyilván behatárolja, hogy hova tud beépülni az ügynök, de mint ahogy a sorozatban is látható lesz, Nimah-t olyan helyekre küldi az FBI, ahol nem kell feladnia a vallását sem.

Konzultáltatok az FBI-jal a forgatás alatt?
Igen, vannak belső konzulenseink, akik nagyon sokat segítettek. Az egyik legnagyobb segítőnk egy egykori ügynök, Veronica. Ő tulajdonképpen az Alex-prototípusunk. Rengeteg magas beosztásban lévő emberrel találkoztam Quanticóban is - tudják, hogy mit csináljunk. Azt nem mondhatnám, hogy minden részletet felügyelnek, azért mégiscsak van fontosabb dolguk ennél, de mindig számíthatunk rájuk, ha kérdésünk van.

(ABC Studios)

Az első részben látható "szimatold ki az osztálytársad titkait"-teszt elég durván hangzik. Ezeket ti találtátok ki vagy valós megpróbáltatásokon alapulnak?
Azt tudtuk, hogy a Quantico megtanítja a diákjainak, hogyan nyomozzanak és hogyan kérdezzenek ki valakit, de ez a konkrét teszt az én találmányom. A sorozatban látható feladatok egy része viszont a valóságon alapul.

Az FBI tényleg tudhatja előre kadétjaik titkait?
Az évad során mindenre fény derül majd. Az első epizódban már ki is derül, hogy mit tudtak előre és mit nem...

Ha valamit nem vesznek észre a "tanárok", az rossz átvilágításra, hibára utal?
Bizonyos értelemben igen. Az első részben mondja is Liam Mirandának, hogy talán nem figyeltek eléggé. Ez talán igaz, igazi is lehet, ugyanakkor a mai világban, a közösségi média világában sokkal könnyebb elrejteni az igazságot.

A terrorista valóban az egyik újonc? Vagy ez csak félrevezetés?
Állítólag az egyikük, igen.

Még ebben az évadban kiderül az igazság?
Igen.

(ABC Studios)

Ez azt jelenti, hogy elkapják a tettest?
A történetnek ez a része még az évadban megoldódik.

A nézők tudják majd előre a megoldást, még mielőtt a sorozatban arra fény derül?
A sorozatstruktúránk része, hogy a nézők kicsit többet látnak, mint maguk a bemutatott karakterek, szóval még akár ez is előfordulhat...

Több gyanúsított is lesz?
Részről részre egyre több információt tudunk meg, egyre több bizonyíték lesz. A második epizódban Liam azt mondja, hogy egy jó ügynök egyik ismérve, hogy meg tudja különböztetni a fontos bizonyítékot a haszontalantól.

Igazi titkosügynök-sztorikból táplálkoztok?
Híreket, könyveket olvastunk, és jelenlegi, valamint ex-ügynökökkel tartjuk a kapcsolatot. Mindent átnézünk és felhasználunk, ami jó alapanyagnak tűnik.

Valóban volt, lehet beépült terrorista az igazságszolgáltatási szervekben?
Rengetegen dolgoztak a rendszerben, akik ártó szándékkal voltak ott. Pontosan ez a történet az, amit fel akarunk fedezni és el akarunk mesélni.


Nézd a Quanticót szeptembertől az AXN-en!