Kiderült Sherlock halhatatlanságának titka

axn-sherlockimmortal-open

Ezért tér mindig vissza a legnagyobb detektív

Kevés ügy van, amit még Sherlock Holmes sem tud megoldani. Egyről biztosan tudunk, és nagyon személyes: a nagyszerű brit detektív nem tud mit kezdeni saját ügyével, főként saját halhatatlanságának kérdésével. Sir Arthur Conan Doyle karakterének kulturális jelentősége megalkotása óta mindig is nagy és konstans volt, és fénye ma is, még mindig káprázatosan ragyog. Történetei és jelleme játszi könnyedséggel vándorol médiumról médiumra, novellákat, regényeket, színdarabokat, filmeket és sorozatokat alkotva és inspirálva - de vajon mitől olyan különleges Sherlock, és miért pont ő maradt fent ennyire markánsan? Hiszen nem ő az első fiktív nyomozó (ezt a titulust Edgar Allan Poe C. Auguste Dupinje viseli), és bár Conan Doyle történetei népszerűek voltak, akkor is és azóta is születtek még populárisabb sztorik...

(Warner Bros./ BBC Worldwide/ AXN)

A válasz talán abban keresendő, hogy a Sherlock-történetek újabb és újabb változatai, adaptációi mindig újraalkották Holmes-t és Watsont, modernizálva és aktualizálva őket az újabb generációk számára is. A sztorik a régi rajongókat is izgalomba tudták hozni, és új fanokat is könnyen tudtak szerezni maguknak - a kor más történetei azonban nem jártak ilyen szerencsével. Tökéletes összehasonlításként szolgálhat George du Maurier Trilby-je: az egykor népszerű félig ír származású főhős, aki modell volt és "letaglózóan gyönyörű lábakkal rendelkezett", szinte semmit nem tudott magából átemelni az utókornak. Ugyan születtek adaptációk a történetéből, de a karaktere szinte semmissé lett azzal, hogy az újabb sztorik címében, sőt, történetében már egyáltalán nem vagy csak alig szerepel maga a hős.

Ezzel szemben nézzük meg Sherlock örökségét: akármelyik feldolgozásról is beszélünk, a főhős mindig maga Sherlock Holmes marad, aki szó szerint címszereplő is egyben, ugyanis a róla szóló történetekben jellemzően szerepel a neve is, de legalábbis ott van az arca a posztereken és/vagy a borítókon. A történetekben bármennyire is fontos szerepet játszik Watson, Lestrade, Irene Adler és a többiek, és bármennyire is Moriarty a jinje az ő jangjának, mindig Sherlock a sztár.

(Getty Images)

Pontosan ez az oka annak, hogy a Sherlock és Watson most az ötödik évadjánál jár, hogy mindenki várva várta a BBC-s Sherlock 4. évadát, hogy Guy Ritchie még mindig akar legalább egy filmet készíteni a nyomozóról, és hogy a videójáték-piac is újra is újra felfedezi magának a témát. Ez az egyetlen karakter rengeteg lehetőséget és variánst rejt, és egy biztos: ami vele kapcsolatos, az jó.

(Nyitókép: BBC)